Debatindlæg

Om indsatsplan for grundvand

til Pressen
med kopi til Klima- og Miljøudvalget

Om indsatsplan for grundvand
til Pressen
med kopi til Klima- og Miljøudvalget

 

Indsatsplan skal beskytte grundvandet

Et udkast til indsatsplan for beskyttelse af grundvand i Roskilde Kommune har tidligere været i høring, og Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Roskilde er bekendt med, at der har været mange bemærkninger til udkastet, og at der heriblandt er mange kritiske bemærkninger, som giver udtryk for at udkastet er mangelfuldt og slet ikke vidtgående nok mht. til beskyttelse af grundvandet.

DN Roskilde er enig i, at udkastet ikke vil beskytte vores grundvand tilstrækkeligt. Vi er opmærksomme på, at kommunen for øjeblikket er ved at gennemgå bemærkningerne og at revidere udkastet til indsatsplanen.

Vi har nogle overordnede krav, som vi mener den endelige indsatsplan bør tage højde for; de er følgende:

  • Roskilde Kommune skal være sprøjtefri overalt, dvs. brug af sprøjtegift (pesticider) skal ophøre i kommunen. Som minimum skal der i kommunen udpeges større sammenhængende områder som såkaldte grundvandsparker, hvor anvendelse af sprøjtegifte ikke er tilladt, og hvor dyrkning af jorden i øvrigt sker ekstensivt: Områder, hvor der dyrkes rent grundvand.

  • Roskilde Kommune skal sige nej til lodrette jordvarmeanlæg, da der bl.a. er risiko for nedsivning af overfladeforurening til det dybe grundvand langs de ofte meget dybtgående boringsrør,

  • Roskilde Kommune skal lukke alle brønde og grundvandsboringer, hvor vandet er forurenet,

  • Roskilde Kommune skal gennemgå alle spildevandsledninger for eventuelle utætheder og udsivning af spildevand,

  • Roskilde Kommune skal være ”danmarksmester” i beskyttelse af grundvand i 2025.

DN Roskilde ser frem til, at den kommende endelige indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Roskilde Kommune bliver en plan som reelt sikrer rent grundvand i fremtiden.

Knud Østberg, DN Roskilde
og
Bjørn Petersen, DN Roskilde

Spørgsmål eller ønske om yderligere oplysninger: Mail til roskilde@dn.dk

Flere nyheder