Indtil oktober 2024 kan du deltage i konkurrencen Flere blomster - færre fliser.   
Den går ud på at fjerne noget "befæstelse" (= fast overflade) til fordel for fri adgang til jorden, så monsterregn kan sive ned, natur trives og verden reddes. 
Her kommer lidt efter lidt links og tekster + billeder om konkurrencen og om de problemer, den satser på at erstatte med glæder. 
* Læs om konkurrencen og formålet

Se videoer fra Naturperleskolen i Reerslev, hvor præmierne kommer fra. 
  (.... og der er faktisk endnu flere end søgningen finder. Søg videre.)

* Hør radioprogrammet "Vildt Naturligt -Drivvåde Danmark"  25/3 2024 om nogle problemer med vand, man gør klogt i ikke at forstærke.


* Se også International inspiration.

Færre problemer:
Lægger man fliser eller befæster med andre materialer, lukker man af for at der kan blive plads til anden natur end lidt alger og lav - og samtidig forhindrer man regnvandet i at sive ned på egen matrikel. Det finder en kælder, en nabo eller en offentlig vej at oversvømme.

Man øger også temperaturen i nærområdet ("varmeøer", kaldes det) og hindrer opbygning af kulstof-lager i jorden (som modvirker CO2-udledning).

I øvrigt er betonfliser voldsomt CO2--belastende i fremstilling og transport.

Sørger man for en stor og blandet beplantning fx med hjemmehørende blomster, buske og træer, åbner man for naturen og for regnens vej ned til grundvandet.

Og man får meget mere glæde af sin have. Med fornuftig planlægning behøver det ikke give en masse besvær og ekstra arbejde.  

Velplanlagte og velanlagte staudebede kan stort set passe sig selv - de "skal" ikke engang slås; man kan nøjes med at plukke de blomster, man vil ha ind i vaser eller med til værter. 

Og der findes gode slidstærke små planter, der heller ikke vokser sig for store, eller slides itu af færdsel til fods. Men tillader vand at sive ned og insekter at finde lidt at leve af og med.

Nyforvandlet vandnymfe befriet fra sit imago      Foto: Bjørn Petersen

Åbent vand kan være dyrt og besværligt, men også enkelt og nemt. Små vandhuller "kræver" meget lidt.  Men kan give meget - tidsfordriv og liv.