Havet bugner af mikroplastik

Går man tur ved fjorden, ser man desværre ofte plastaffald, som er smidt på stranden eller skyllet op. Alt for meget plast ender som affald i havet. På verdens plan er det 8 mio. tons om året (2014), eller 19 tons i minuttet (!). Det forventes at mængden er fordoblet inden for de næste 10 år.

Hvad sker der egentlig med de enorme mængder af plastik, som ender i havet? Et bud er, at det nedbrydes til mikroplastik, som måske kan påvirke havets mindste liv og dermed grundlaget for alt liv i havet.

... døde havfugle med maven fuld af plastikstykker, ...

... plastikstykker på op til en halv centimeter i danske sild og hvilling i det nordlige Storebælt. Andre forskere har fundet plastik i sandorme, muslinger, torsk og makrel i Nord- og Østersøen....

*********

Ovenstående er hvad man ser direkte. Men der er masser af plast man ikke ser; det hedder mikroplast. Det er findelte plaststumper af størrelse mellem 5 mm og 10 µm (tykkelsen af menneskehår ligger mellem 18 µm og 180 µm)

Mikroplast stammer fra forskellige kilder. Hvis et stykke plast smides i havet eller blæser derud, vil vandet og sollyset langsomt nedbryde plasten til mindre dele. Med tiden bliver det til mikroplast. Men mikroplast kommer også fra bildæk og vejstriber, skosåler, tøjvask, maling, gummibelægning på fx legepladser, plejeprodukter.

En kilde som man ikke har været så opmærksom på er den udbredte brug af kunstgræs til udendørs boldbaner samt topbelægning på ridebaner. Disse er kunstprodukter af polypropylene, fremstillet af olie. Ved brugen slides både græs og toplag og stumper føres let med vind og regn ned i kloak eller naturlige afløb og ender dermed i fjorden og havet.

EU er opmærksom på problemet og skriver: ” The European Union will not ban artificial turf pitches, at least yet, but the European Chemical Agency (ECHA) is looking at alternatives, as this material is an important source of microplastics.” Den svensk-skotske organisation skriver om boldbanerne: ” During the regular maintenance and use of artificial grass sports fields, tiny plastic fragments (microplastics) are created from the wear and tear of the synthetic fibres making up the ‘grass’ part of the artificial turf. These fibres are usually made from polypropylene. It is estimated that between 5 and 10 per cent of the synthetic grass fibres are degraded in this way annually.”

Også for ridebanerne arbejdes der med problemet. I USA foreslår www.news.Brockusa.com at bruge træflis som underlag for ridehestenes ømfindtlige koder.

DN Roskilde har gjort opmærksom på problemet og Roskilde Kommune er pt. i gang med at vurdere sagen.

Kilder:

www.Affald.dk

www.DenBlåPlanet.dk

DTU, Aqua, www.Videnskab.dk

www.euractiv.com

 

Jørn Borggreen, DN Roskilde, 14. april 2020